Ремонт на апартамент - в сайта ще намерите много видеоклипове и снимки на завършени обекти, актуални цени и обяснение за ремонтите.

Как протича процесът:

Казвам се Йордан Сечков. Начина ми за работа по ремонт на баня е следният / за ремонт на апартамент е по-обстоен огледа /: след покана от Ваша страна, идвам до обекта и взимам точните размери. Обсъждаме всичко , което е необходимо по ремонта на банята. Започваме от нуждата от къртене на плочките по стени и под, демонтажа на старите мивка, тоалетна, душ и др. Коментираме дали ще се сменя ВиК по стените и пода, ако има нужда дали ще се сменят и вертикалните тръби. 

Дали ще се запазват местата на мивка, тоалетна, душ или ще искате да се местя другаде. Определяме броя на сифоните- един или два, линеен или обикновен. Ще има ли нужда от „куфари“ за скриване на тръби за парно. Говорим за начина на изправяне на стените след къртенето. Дали да бъде с гипсокартон или мазилка. Тавана окачен от картон с луни, Хънтър или обикновена шпакловка. Коментираме големината и видовете плочки по стените и пода, монтажа на санитарията и аксесоарите.

Какво следва след огледа за ремонт на апартамент или баня?

След това изготвям оферта, която Ви я пращам по майл или Вайбър. Ако цената е добра за Вас, сключваме договор и определяме начална дата за ремонта./ обикновено съм зает напред за 2-3 месеца, което го казвам още на първото обаждане към мен, за да не Ви губя времето, ако имате спешна нужда от ремонт или гоните Ваши срокове/. Ремонта на банята продължава около две седмици. От къртенето и изхвърлянето на материалите в контейнер, минаването на ВиК и електро, през замазките и мазилките, изправянето на стените, лепенето на плочки, монтаж на санитария, до финалното почистване от ремонтни отпадъци. 

Как става заплащането?

Заплащането става на три или четири вноски, които са упоменати в договора. Работя с две години гаранция. Всички наши клиенти получават бонус окачен таван с лед луни в мокрото помещение. В крайната цената, която получавате с офертата, влизат материалите по ремонта: ВиК, електро, замазка, мазилка, картон, лепило за картон, лепило за плочки, фугираща смес, лайсни за ръбовете. Вие трябва да доставите плочките за пода и стените, мивката, душа, тоалетната, вентилатор, осветителни тела, шкаф, аксесоар.

 

Когато се реши започване на основен ремонт на апартамент, хората се сблъскват с редица неясноти и много въпроси свързани с тази дейност. Според отделения бюджет за ремонт , започва да се избира кой вариант и коя част от апартамента е най-добре да се ремонтира първа. Ако собствениците на жилището решат да направят банята, а в друг период дадена стая, трябва да се знае, че мръсотията по следващите ремонтни работи ще мине изцяло през новата баня. 

Затова моя съвет е да се прави основен ремонт, когато това е възможно, а не частични такива. Също така трябва да се знае, че ако един ремонт се прави на 4 етапа, то разходите за доставка на материал, качване, пакетиране на стаите с найлони, поръчване на контейнер за отпадъци и др, ще се повтарят на всеки етап, което води до значителна сума разтегната във времето.

Основният ремонт се разделя на няколко етапа, като първо ще ги синтезирам накратко в точки, а после ще ги опиша подробно.

 1. Оглед и преценка на възможностите за работа, обмяна на идеи и изготвяне на оферта. При съгласие за взаимна работа се сключва договор и се определя дата за начало.
 1. Къртене, чистене, изхвърляне.
 1. Частична или цялостна подмяна на електрическата инсталация.
 1. ВиК – водопровод и канализация, отопление. 
 2. Смяна на дограмата.
 1. Мазилки по стените и таваните . Те са доста видове и се коментира с клиента дали да бъдат гипсови шпакловки, дали да е с лепен картон или с картон на конструкция. Същото и за таваните.
 1. Ремонт на баня и тоалетна. Те се правят след къртене, електро, вик, подове, стени и тавани, за да не се цапат, ако се направят първи.
 1. Като са готови подовете се взимат размери за интериорните врати.
 1. Боядисване с летекс на стени и тавани.
 1. Полагане на подови настилки- ламинат, гранитогрес, паркет и т.н.
 2. След монтажа на кухнята се пристъпва към втората част на електрото, а тя е закачане на всички лампи, ключове и контакт.
 3. Моя съвет е монтажа на външната врата да бъде последен, за да не се цапа вратата по време на ремонта. След нейният монтаж се оформя около нея отвътре и отвън.
 4. Замазки по пода според разликата в нивата по отделните стаи и коридор
 1. Почистване на апартамента от всички остатъчни материали.
 2. Последна ръка латекс след всички монтажи на електрото, кухнята, вратите.

1. Къртене-чистене-извозване

При къртенето в един апартамент трябва да се подхожда внимателно с електрическите кабели в стените, като преди това трябва да се спре токът и да се пусне кабел само за къртачите. В един апартамент може да се изкъртят банята и тоалетната, но може да се наложи и премахване на стени, прозорци, да се маха замазката по подовете, да се къртят плочки по коридори и кухня. Това е много трудоемка и отговорна работа, като ние разполагаме със съвестни и работливи хора, занимаващи се само с тази дейност. 

Къртенето по един апартамент може да отнеме от ден до две седмици работа, според нуждите на клиента. Обикновено клиентите желаят да се премахнат и старите каси на вратите, стари дюшамета, ламперии, стари мебели, кухни и т.н. Поръчват се необходимият брой контейнери, които се изхвърлят на сметното депо. Изнасянето на боклуците става със здрави чували. В частта на къртенето влиза и изрязването на железни балконски дограми и други. След изнасянето на отпадъците входа и асансьора се измитат и почистват задължително.

2. Електрическа инсталация

При нея може да се разглеждат нещата основно в два аспекта. Цялостна подмяна на ел. системата и частична подмяна. Когато се прави ремонт на баня, няма нужда да се пускат нови кабели от ел. таблото, през коридора и да се пробиват стените на банята, а се пускат удължаващи кабели за новите луни, вентилатор, лампа в огледалото. Обаче ако има нужда от нов бойлер, тогава се слага нов предпазител в таблото над входната врата, или ако няма място в таблото се сменя и самото табло. Ако по време на ремонта се сменя и кухнята, тогава почти на 100% е необходимо пускане на нови линии за новите електро уреди. 

Ако жилището е над 20 години е хубаво да се игнорира старата ел. инсталация и да се пуснат нови кабели до точките, които се посочват от клиента, със задължителна смяна на таблото с бушоните. Може да не давате пари за проектант при изготвянето на ел. инсталация, освен ако нямате силното желание да го направите, а с моя помощ да уточним всички точки за ключове, контакти и лампи по жилището. Така ще спестите от 1000 лв. до 1500 лв. за проекти. Ориентировъчно цената за нова ел. инсталация за труд + материал е: гарсониера – 1000-1500 лв. двустаен апартамент – 2000-2500 лв, тристаен апартамент- 3000-3500 лв. 

Ако в ремонта на апартамента ще бъде използван картон за изправянето на стените, тогава ел. кабелите няма нужда да се вкопават в стените, което ще ви спести първо пари за къртене на канали в стените – около -500-600 лв. и второ пълнененето на тези канали и заравняването им. Най-удачно и почти задължително е поне в коридора, от където започват всичко нови кабели /таблото над вратата/ да се направи окачен таван от картон, под който да останат новите снопове жици.

 

3. Водопровод и канализация

В тези услуги също влиза широк спектър от дейности. От обкновена смяна на мивка и сифон, до прекарване на нова инсталация през целия апартамент до дадена точка за бъдеща кухня или каквото е необходимо.

Какво се прави обикновено при нашите ремонти? При ремонт на баня се подменят всички хоризонтални тръби и се определят новите изходи за душ, мивка и тоалетна, според изработения проект. Сменят се тръбите в пода и се нагласят местата на новите сифони, обикновено един линеен под душа и един обикновен под мивката или тоалетната. 

Смяна на водомери. При нужда се подменят вертикалните тръби/ може да са и каменинови/, като за това е необходим достъп до съседните апартаменти, защото съединяването на тръбите става при съседите. Когато имаме промяна на функциалността на помещенията в апартамента, т.е. изнасяне на кухня на балкон, местене на кухня в хол и подобни, тогава се пуска ВиК по пода , като се кърти замазката и част от плочата, за да могат да се положат тръбите с точния наклон за изтичане на водата обратно. 

Захранването на кухнята пък става с тръби, които минават по стените или тавана. При ВиК се включват и всички дейности свързани с монтажа на мивки, душове, тоалетни и т.н. Също така , когато се налага смяна на старите радиатори се използват тези водопроводни услуги, за да се изрежат и затапят радиаторните тръби, като това става при предварително източване на водата , заедно с наблюдението на домоуправителя и наш специалист, от абонатната в мазето. Монтажът на радиатори, лири в баня , окачване на бойлер, стандартен или проточен, също влиза в тези ВиК работи.

 

 

4. Монтажът на дограмата

Монтажът на дограмата е едно от първите неща, който трябва да се направят при започването на основен ремонт  на апартамент. Ако има да се приобщава балкон, то трябва да се подзида с Итонг, защото на Итонга ще стъпи новата дограма, монтира се дограмата, след това се маха старата дограма между балкона и стаята и се кърти подпрозоречното/при желание/.Това се прави с цел да не седи отворен апартамента и то особено през студените месеци, когато може и да вали.

 Дограмата се монтира в началото, защото покрай нея започва обръщане с картон, фибран, мазилка или друго, и след това се изправят и оформят стените около нея. Ако се предвижда слагането на окачени тавани от картон на балконите или стаите, то се казва на дограмаджията, че ще има такива тавани, и той монтира по-дебел горен профил, за да не се застъпи стандартният профил от окачения таван и да стигне до стъклото, като по този начин би се загубил естетическия вид на дограмата. На пазара има много фирми предлагащи дограма.

 Аз работа с фирма, която се е доказала с времето и се включват в ремонтния процес с отговорност и коректност. Трябва да има синхрон между майсторите по ремонта на апартамента и тези, които поставят дограмата. За цени и профили няма да говоря, всеки прави своя избор според бюджета си. Хубаво е да е над четири камерна и с всесезонно стъкло, като минимални изисквания. Комарници, первази, цвят, газ Аргон в стъклопакета – всичко е въпрос на предпочитания и бюджет.

Ремонт на бани и жилища

Посетете нашата страница във Фейсбук
facebook